Aké PZP môžeme očakávať v roku 2017?

20. 11. 2016

Povinné zmluvné poistenie je téma, ktorá každoročne zaujíma všetkých vodičov. Ku koncu roka totiž poisťovne zvyknú zverejňovať nové cenníky a motoristi sa tak môžu pripraviť na to, čo ich čaká. Na čo sa teda môžeme pripraviť v roku 2017?

Už dlhší čas odborníci hovorili o potrebe zvýšiť cenu zákonného poistenia. Bolo to najmä z dôvodu, že PZP je dlhodobo na nízkej úrovni a poisťovne poistné plnenia často dotovali z iných poistných produktov. Keďže sa však od 1.1.2017 zavádza nový 8 %-ný odvod z neživotných poistení, poisťovne už nebudú mať na doplatky peniaze. Ďalším dôvodom je aj stále narastajúci počet vozidiel na cestách a s tým súvisiaci počet dopravných nehôd. Vozidlá sú čoraz silnejšie a drahšie, a tak aj škody na nich predstavujú pre poisťovne väčšine náklady. Preto môžeme v roku 2017 očakávať zvyšovanie ceny PZP. Nie však pre všetkých.

Ktorí vodiči môžu na poistnom ušetriť a ktorí nie?

Naďalej sa uplatňuje systém bonusov a malusov. Preto si logicky priplatí najviac ten, kto za posledné obdobie spôsobil poistnú udalosť. Vyššie poistné môžu mať  najmä mladí vodiči z veľkých miest jazdiaci na výkonných vozidlách.

Poisťovne však zavádzajú aj niektoré nové kritériá, ktoré pomôžu aj takýmto vodičom predsa len ušetriť. Novými kategóriami pre výpočet poistného sú napr. značka vozidla a užšie rozčlenenie podľa bydliska. Sú poisťovne, ktoré poskytujú zľavy aj mladým klientom nad 24 rokov, pre nové vozidlá alebo vozidlá staršie ako 12 rokov a podobne. Niektoré lákajú klientov na rozšírené asistenčné služby, bezplatnú právnu pomoc v prípade nehody, úrazové poistenie vodiča, doplnkové pripoistenie kolies  či poskytujú tzv. rabat za skúsenosť (skúsení vodiči s vozidlom viac ako 1 rok bez nehody).

Takže v konečnom dôsledku je zvyšovanie cien povinného zmluvného poistenia veľmi individuálne a záleží na konkrétnom držiteľovi a jeho vozidle. Preto sa vždy oplatí si ponuky poisťovní porovnať a vybrať tú najvýhodnejšiu práve pre vás.