Nové ceny PZP pre rok 2018

15. 12. 2017

Hoci je už klientov, ktorí majú PZP uzatvorené od januára do decembra, stále menej, informácie o nových cenách PZP by mali zaujímať všetkých. Poisťovne totiž každý rok práve ku koncu roku upravujú alebo môžu upravovať výšky poistného. Aké zmeny čakajú vodičov v roku 2018 a čo sa na týchto zmenách podpísalo najviac si prečítate nižšie …

Parametre, ktoré rozhodujú o výške PZP

Poisťovne už dlhodobo určujú ceny poistného podľa technických parametrov vozidla, najmä podľa výkonu a objemu motora, veku vozidla, jeho paliva a pod.. Do hodnotenia sa však dostáva už aj značka a model vozidla.

Na druhej strane sa určujú ceny aj podľa držiteľa vozidla, jeho formy, veku, okresu, v ktorom má vozidlo prihlásené a stále poisťovne nezabúdajú zohľadňovať aj škodovosť klienta, najmú za ostatných 2 – 3 rokov. Práve škodovosť je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré môžu niekomu poistné značne navýšiť.

Niektoré poisťovne ceny nemenili, niektoré áno!

Nemôžeme povedať, že poisťovne majú rovnaký prístup, či už k hodnoteniu parametrov, spôsobu výpočtu či samotnému zvyšovaniu cien. Pri niektorých nemusíme vidieť žiadnu zmenu a niektoré poisťovne zmenili len spôsob výpočtu, pričom využívajú rovnaké parametre ako doteraz. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že aj vďaka legislatívnym zmenám a určeniu nového odvodu zo všetkých neživotných poistení prichádza k celkovému navýšeniu poistného. Ide o zvýšenie v rozmedzí 5 – 8 %, ktoré môžeme považovať za primerané a bežné. Ak vám príde predpis zvýšený napr. o 20 %, pravdepodobne ste niekomu spôsobili škodu alebo nastala iná príčina. Poisťovne si v súčasnosti vytvárajú skupiny držiteľov, na ktorých sa chcú orientovať a ktorým vedia ponúkať výhodné poistenie. Nie všetci tak budú mať výhodné ceny vo všetkých poisťovniach. Práve preto sa oplatí ponuky poisťovní vždy porovnať!

Kto si priplatí najviac a kto ušetrí?

  • najviac za PZP zaplatia vodiči, v ktorých mali v poslednom sledovanom období poistnú udalosť nimi zavinenú
  • priplatiť si môžu aj mladí vodiči vo veku 25 – 29 rokov, navyše ak majú „silné vozidlo“
  • ušetriť majú skúsení vodiči do 65 rokov, pri ktorých sa predpokladá nízka škodovosť a vodiči jazdiaci v malých mestách na malých vozidlách