Ktoré značky áut sa u nás kradnú najčastejšie?

28. 8. 2022

Krádež vozidla je nočnou morou každého motoristu. Hoci sa automobiloví výrobcovia neustále snažia vylepšovať úroveň zabezpečenia vozidiel, zlodeji sa vždy vynájdu. V tomto článku sa pozrieme na to, ktoré značky vozidiel majú v hľadáčiku najčastejšie.

Policajný zbor Slovenskej republiky každý rok vypracováva štatistiky kradnutých automobilov na Slovensku, ktoré následne aj zverejňuje. Polícia sleduje tiež to, aké značky áut sa kradnú najčastejšie. Už roky patrí medzi najpredávanejšiu značku v našej krajine Škoda. Preto možno nikoho neprekvapí, že prvenstvo má aj v rebríčku najčastejšie kradnutých automobilov. Za prvých šesť mesiacov tohto roka a ukradlo až 149 kusov vozidiel od toto obľúbeného automobilového výrobcu. Druhé miesto patrí značke Volkswagen. Podľa záznamov polície bolo odcudzených 31 vozidiel tejto značky. Na treťom mieste sa umiestnil Fiat, pričom policajti evidujú 28 hlásení o krádeží automobilov tohto talianskeho autovýrobcu.

Správne zabezpečenie je základ

Čo z toho vyplýva? Rozhodne sa nedá povedať, že tie značky, ktoré sa umiestnili na prvých miestach majú najhoršiu úroveň zabezpečenia. Vo všetkých troch prípadoch ide o obľúbené vozidlá, s ktorými sú spokojné státisíce Slovákov. Sú veľmi bežné a žiadané a zrejme aj preto sa na ne zlodeji často zameriavajú.

Nech už vlastníte akékoľvek auto, stále platí zásada, že by ste sa oň mali pravidelne starať a tiež mu dopriať aj kvalitné zabezpečenie. Už od výroby sú všetky automobily vybavené rôznymi zabezpečovacími prvkami, ale nikdy nie je na škodu pridať si do vozidla niečo navyše. Dnes na trhu nájdete množstvo manuálnych, elektronických a iných nástrojov, ktoré zlodejom poriadne sťažia ich úmysly. Ak si neviete vybrať, nechajte si poradiť od odborníkov, či už priamo od predajcov, alebo v autoservise.