Prečo budú elektrokolobežky musieť mať PZP?

4. 9. 2023

Trendu elektrických kolobežiek podľahli mnohí z nás. Toto zariadenie, ktoré je nenáročné na ovládanie aj údržbu, je ideálne do mesta, a využívajú ho ľudia všetkých vekových kategórií. Svojich priaznivcov si získali aj preto, lebo sú šetrenejšie voči životnému prostrediu. Ale všetko má svoje pozitíva aj negatíva. V prípade elektrokolobežiek je dôležité spomenúť to, že v súvislosti s týmto dopravným prostriedkom dochádza zvyšujúcemu sa počtu nehôd. Nie je nič ojedinelé, keď príde ku kolízii elekrokolobežky s automobilom, alebo keď vodič na e-kolobežke zrazí chodcu. Niektoré z takýchto nehôd mali za následok veľmi vážne zranenia alebo smrť osoby. Preto sú na mieste snahy o vyššiu a prísnejšiu reguláciu používania týchto zariadení.

Odkedy budú elektrické kolobežky musieť byť poistené?

Európsky parlament schválil smernicu, podľa ktorej budú elektrické kolobežky musieť mať povinné zmluvné poistenie. Členské štáty musia pravidlá, ktoré smernica priniesla, implementovať do 1.1.2024, to znamená, že od nového roka pribudne elektrokolobežkárom povinnosť mať PZP.

V súčasnosti sú na trhu dostupné rôzny typy týchto zariadení. Smernica upravuje, ktoré z nich zákonné poistenie musia mať, podľa váhy a rýchlosti, ktorou je možné na nich jazdiť. Ak doma elektrickú kolobežku máte, určite toto nariadenie neberte na ľahkú váhu a skontrolujte si, či vaše zariadenie tiež musí byť poistené.

Približné ceny PZP zatiaľ nie sú známe, ale predpokladá sa, že nepôjde o závratné sumy. Nové opatrenie by malo prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Elektrokolobežkári sú súčasťou cestnej premávky a jazdia na motorovom vozidle, preto by sa podľa toho mali správať. Používanie tohto moderného dopravného prostriedku je určite pohodlné a príjemné, vždy je však na mieste byť opatrný a ostražitý.2