Príde po zrušených pokutách za TK a EK aj odklad platieb poistného za PZP?

25. 4. 2020

Zrušenie pokút za neplatnú technickú a emisnú kontrolu je jedna z úľav, ktoré pre vodičov pripravila vláda Slovenskej republiky. Rezort dopravy vydal odporúčanie, podľa ktorého okresné úrady nemajú udeľovať pokuty za neplatnú TK a EK v čase mimoriadnej situácie. Táto úľava sa vzťahuje na tie kontroly, ktorých platnosť skončila v dátume od 12.3.2020. Nariadenie je platné do odvolania. Platnosť technickej a emisnej kontroly posudzujú pri šetrení poistnej udalosti aj poisťovne. Ako to vyzerá v praxi?

Zodpovední vodiči sa báť nemusia

Vyhlásenie mimoriadnej situácie v štáte a z toho dôvodu zrušený termín STK a EK, alebo nariadená karanténa sú považované za objektívne dôvody, pre ktoré nemohol vodič tieto kontroly absolvovať. Ak sa takémuto motoristovi stane poistná udalosť, poisťovňa bude situáciu posudzovať individuálne. Spravidla však v tejto situácii neplatnosť technickej a emisnej kontroly nebudú brať ako dôvod pre zníženie alebo odmietnutie poistného plnenia.

Platí to však iba pre tých vodičov, ktorým platnosť TK a EK skončila po 12.3.2020. Ak sa nájde vodič, ktorý jazdil na aute, ktoré nemá tieto kontroly platné napríklad od decembra minulého roka, pokuta za neplatnú EK a EK, vrátane prípadného zníženia poistného plnenia ho neminie. V čase, keď skončila platnosť týchto kontrol neexistoval objektívny dôvod na to, aby tieto kontroly nemohli byť obnovené.

Ako to bude s PZP?

Poistné za povinné zmluvné poistenie nie je najmenší výdaj a mnohí vodiči by určite uvítali odklad platieb poistného za tento typ poistenia. V čase mimoriadnej situácie však poisťovne naďalej fungujú len s menšími obmedzeniami, pričom posudzujú poistné udalosti a vyplácajú poistné plnenie. Na to, aby mohli naďalej takto fungovať, potrebujú čerpať so zdrojov. Jedným z týchto zdrojov sú práve uhradené platby poistného od ich klientov. Ak by sa takýto zdroj príjmu pre poisťovne dočasne pozastavil, pre poisťovateľov by nastali ťažké časy, ktoré by mohli viesť až k ich existenčným problém. To by sa v konečnom dôsledku dotklo aj klientov, pretože by nemohli rátať s poistnou ochranou. Práve preto sa odklad platieb poistného neplánuje. Povinnosť uhradiť poistné za povinné zmluvné poistenie je tak naďalej platná pre všetkých. Znamená to toľko, že v tomto ohľade sa nič nezmenilo a klienti sa môžu aj naďalej spoľahnúť na poistnú ochranu zo svojej zákonnej poistky.

Najlepšie PZP z pohodlia domova

Súčasná situácia nie je jednoduchá, uzatvorenie nového a výhodného PZP však ľahké je. Práve teraz sa ušetriť oplatí viac, než kedykoľvek predtým. Preto využite aj vy porovnanie cien PZP online, vďaka ktorému si poistenie auta za najlepšiu cenu nájdete za pár minút. A naozaj nemusíte vôbec nikam chodiť.