Tieto automobilové značky oslavujú tento rok významné jubileá

11. 7. 2018

Všetky automobilové značky, ktoré tento rok dovŕšili významné jubileum spája niekoľko vecí. Neustála snaha o napredovanie a zlepšovanie a prísny dôraz na splnenie požiadaviek zákazníka. O tom, že automobilový priemysel je náročný niet pochýb. Tieto významné jubileá sú dôkazom, že týmto značkám sa už desiatky rokov darí prinášať na trh kvalitné a spoľahlivé automobily.

Dacia oslavuje 50 rokov

Populárna rumunská značka uviedla na trh svoj prvý automobil pred 50 rokmi. Prvý model Dacia 110 bol vyrobený podľa koncepcie Renault v roku 1968. Neskôr prišli modely Dacia 1300 a Dacia 1300 kombi, taktiež vyrobené podľa koncepcie Renault, ktoré sa rovnako ako prvý model, stretli na trhu s veľkým úspechom. To však bol len začiatok dnes už dcérskej spoločnosti Renault, ktorej výrobná továreň je podľa európskych kritérií považovaná za jednu z najkvalitnejších. Autá značky Dacia sú vyrábané tak, aby zvládali aj jazdu po nekvalitných cestách a odolávali nepriaznivým klimatickým podmienkam. Pôvodným zámerom značky bola expanzia na rozvojových trhoch, svojich zástancov si však našla aj na Slovensku a v Česku.

Porsche oslavuje sedemdesiatku

Legendárna značka luxusných športových automobilov tento rok oslavuje 70 narodeniny. Zakladateľom značky je Ferdinant Porsche, okrem iného známy pre návrh legendárneho anglického chrobáka. Porsche svoje jubilejné sedemdesiate narodeniny oslavuje predstavením jedinečného vozidla Speedster Concept. Jedinečný dizajnový model má byť odkazom na vôbec prvý model tejto značky, ktorým bolo Porsche 356. Podľa koncepcie tohto modelu má Speedster menšie čelné sklo, spätná zrkadlá a predné svetlomety. Karoséria modelu je zasa vyrobená podľa 911 Carrera 4 Cabriolet. Ide o skutočne unikátny model, ktorý ulahodí požiadavkám nejedného fanúšika tejto značky. Speedster Concept sa však zatiaľ do sériovej výroby nedostane a bude slúžiť ako výstavný kus v múzeu. Porsche má za sebou sedemdesiat ročnú históriu výroby kvalitných športových automobilov, ktoré sú dodnes symbolom spojenia precíznej kvality a luxusu. Ikonická značka nezaháľa a stále napreduje, preto sa do budúcnosti rozhodne máme na čo tešiť.

Aj Land Rover je na trhu už 70 rokov

Britský Land Rover predstavil prototypy prvých modelov na autosalóne v Amsterdame v roku 1948. Zaujímavosťou je, že jeden z prototypov sa po odkúpení stratil a desiatky rokov nikto netušil, kde je a kto vlastní. Nakoniec sa ho podarilo nájsť v súkromnej záhrade jedného zberateľa a automobilka sa pri príležitosti osláv svojho jubilea rozhodla tento model reštaurovať. Vzácny teréniak budú reštaurovať experti z divízie Jaguar Land Rover Classic, ktorý sa zaoberajú reštaurovaním starých automobilov. Napriek svojmu pokročilému veku je legendárny terénny voz v stále zachovalom stave, najmä vďaka použitým hliníkovým panelom. Cieľom reštaurátorov je obnoviť pôvodný vzhľad automobilu vrátane patiny a svetlozeleného laku. Prvá séria Land Rover sa predávala aj za 90 000 eur. Hodnota tohto kusu bude oveľa vyššia, do ponuky na predaj sa však nedostane. Po kompletnej reštaurácií bude vystavený vedľa historicky prvého Land Roveru, ktorý dostal prezývku Huey.

Renault dovŕšil úctyhodných 120 rokov

Autá tejto francúzskej automobilky netreba nikomu predstavovať. Tisícky modelov značky Renault jazdia každý deň aj po slovenských cestách. Spoločnosť vznikla s roku 1898 a počas svojej 120 ročnej histórie priniesla na trh početné množstvo úspešných modelov, ktoré zaznamenali výrazný úspech a určovali trendy. Do tejto kategórie jednoznačne zaslúžene patrí rodinný Scénic alebo mestské Twingo, tiež luxusný model 16 a legendárny Renault 4CV, ktorý je známy tým, že motorizoval Európu v povojnovom období. Za najúspešnejšie modely v celej histórií značky sú však považované modely Megane a Clio, ktoré sú stále veľmi obľúbené aj medzi slovenskými motoristami. Počas svojej 120 ročnej existencie Renault už niekoľkokrát dokázal, že vždy pružne a aktívne reaguje na potreby zákazníkov. Automobilka sa neustále snaží vyvíjať nové inovácie a zlepšovať tak komfort, bezpečnosť a celkovú kvalitu vyrábaných vozidiel. Preto niet divu, že tento rok oslavuje takéto významné jubileum. Do budúcna ostáva len dúfať, že Renault ostane verný svojim vysokým štandardom a dočkáme sa mnohých kvalitných automobilov.